Hrubé a popraskané packy

dog-paws

Pomoc! Můj  pes má hrubé a popraskané tlapky!Co s tím?

Tuto otázku slyšíme tisíckrát do roka. Přichází  chvilku poté, co tlapky začínají být suché, hrubé a nebo už dokonce praskají. A to může Vašeho pejska nutit si tlapky olizovat, či dokonce okusovat. Olizování a okusování tlapek následně  problém jen zhoršuje.

Když si všimnete, že má Váš pes hrubé nebo suché polštářky na tlapkách, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je mu poskytnout přírodní  hydratační úlevu. Přírodní složení produktu je důležité především proto, že si psi často olizují tlapky. Pokud by Váš pes pozřel toxickou látku, mohl by být rozrušený, nebo nemocný.

Poznejte Paw Soother : přírodní balzám na hrubé polštářky na tlapkách_0000s_0003_paw-soother

Psí polštářky na tlapkách jsou nenahraditelnou součástí v každodenním životě psa. Jsou specificky vyvinuty  pro ochranu tlapek před různými živly. To však neznamená, že odolají úplně všemu. 

To je důvod, proč vznikl balzám Paw Soother. Je speciálně formován na bylinkové bázi, která zklidní, zvlhčí a zároveň ochrání psí tlapky před nepřízní počasí, rozpáleným nebo drsným povrchem a dalšímy živly. 

Prozkoumejte obsažené přírodní složky v balzámu Paw Sootheru: Oragincké kakaové máslo, organické bambucké máslo, hroznový olej, organický konopný olej, candanelilla vosk, organický jojobový olej. Organický slunečnicový olej, organický sladký mandlový olej, olej z čajovníku, přírodní vitamín E, extrakt z rozmarýnu.

Vyzkoušejte Paw Soother

PawSoother_TrStick_web

DO E-SHOPU

Co způsobuje suché polštářky na tlapkách? 

Suché psí polštářky jsou důsledkem působení především těchto čtyř příčin: horká dlažba, zimní podmínky, vystavení psa toxickým chemikáliím a alergie.

Horké počasí (a chodník)

Během léta může horký beton poškozovat kůži na spodní části tlapek  psa. Pokud se chcete vyhnout puchýřkům na tlapkách, choďte se svým psem ven dříve, než bude mít Slunce šanci rozpálit beton, nebo až po té, co Slunce zapadne. Pokud Váš pes miluje běhání po pláži, pak pozor na písek a slanou vodu - jsou to další dvě příčiny, které mohou polštářky poškodit . 

Chladné počasí a suchý vzduch

Studený vzduch a nízká vlhkost, která je následkem vytápění našich domácností, mohou být příčinou vysoušení tlapek vašeho psa. I na blogu známého zaříkávče psů  Cesara Millana píší:  Zima může být pro packy našeho psa drsná, ale dobrá péče a ochrana tlapek pomocí balzámu nebo botiček, může být skvělým způsobem, jak udržet psí nohy zdravé.” 

Vystavení dráždivým a toxickým chemikáliím

V zimě mohou být silnice a chodníky posypány rozmrzající solí. V létě zahrady zaplavují hnojiva. Domácí čističe mohou obsahovat pochybné přísady. Chemikálie mohou být toxické nejen pro kůži Vašeho psa, jsou také vstřebávány olizováním tlapek a dostávají se tak do celého systému pejska. Pamatujte: ujistěte se, že jste po procházce tlapky řádně otřeli a odstranili tak potenciální škodlivé chemikálie. 

Alergie

Stejně jako lidé trpí mnoho psů alergiemi na látky kolem nás nebo obsažené v potravě. Takové alergie mohou způsobit svědění tlapek. Kvůli tomu dochází ke škrábání a okusování tlapek, které může způsobit praskliny, otevřené rány a někdy i infekce. 

Psí polštářky jsou často ukazatelem celkového zdraví psaDryPAw

Pokud  pravidelně mažete packy svého psa a nedochází ke zlepšení, je čas zavolat veterináře. Může se jednat o onemocnění jater, dermatologické a metabolické problémy. 

Suché packy mohou být příznakem hyperkeratózy

Popraskané tlapky mohou být výsledkem stavu zvaného hyperkeratóza. K hyperkeratóze dojde pokud kůže produkuje spoustu keratinu. To způsobuje, že kůže na packách je stejně jako na ostatních částech těla tlustá a bez citu.

FAQ aneb časté dotazy ohledně suchých tlapek

Je běžné, že jsou psí tlapky drsné a hrubé?

Je zcela normální, že se u psa občas objeví hrubé tlapky, ale neměl by to být trvalý stav. Naopak, polštářek na tlapce zdravého psa je hladký na dotek a bez jakýchkoliv oděrek.

Postupem času si tlapky vytvářejí odolnost a jsou tvrdší. Ale jakmile jsou už polštářky na tlapkách drsné a suché, je pro ně proces hojení obtížnější, obzvláště pokud jsou opakovaně vystaveny stejnému dráždivému vlivu. 

Jak léčit kvasinkovou infekci na tlapkách  psa? 

V případě závažných infekcí veterináři obvykle předepisují perorální a lokální antimykotika, ale v mnoha případech je přírodní přípravek výborný, ke správnému startu. 

Je normální, že se polštářky na packách loupou?

Trocha olupování není nic, kvůli čemu bychom měli plašit – je to část normálního opotřebení tlapek. Balzámy na tlapky, jsou ideální pro tento případ. Ale pokud pes nechce tlapky zvedat, nebo si je nutkavě olizuje, pořádně ji prohlédněte a dejte pozor na rány, popáleniny nebo příznaky infekce (zarudnutí a otok). Tyto typy zranění mohou vyžadovat čištění a antibakteriální léčbu od Vašeho veterináře.