4 věci, které byste měli udělat, pokud má váš pes suchý čumák

Proč má pes suchý čumák?

Studený, mokrý čumák je obecně považován za známku zdravého psa. A do jisté míry je to pravda. Psí nos přirozeně vylučuje hlen, který mu pomáhá zachycovat vonné částice na povrchu. Ale co když zjistíte, že je čumák vašeho psa horký a suchý. Znamená to, že je nemocný? Ne nutně.

buddy_bostonterrier_before

Suchý čumák není většinou důvod k obavám. (Někdy to jednoduše znamená, že si chvíli neolízl čumák.) Ale spolu s dalšími příznaky může hrubý, popraskaný nos naznačovat začínající zdravotní problémy.

Pokud už je čumák vašeho psa hrubý a začíná praskat, následující čtyři kroky vám pomohou s rozhodnutím, jak dále postupovat a s výběrem správné péče o chlupáče.

 

 

Krok 1: Sledujte, kdy je čumák suchý a kdy mokrý

První věc, kterou byste měli začít, je pečlivě zaznamenávat momenty a situace, kdy zpozorujete, že je čumák vašeho chlupáče i jen trochu suchý.

Je to pouze v určitý čas během dne nebo v konkrétní období roku? Jak často se to děje? Jak dlouho je čumák suchý?

 Vezměte v úvahu i tyto nejběžnější příčiny suchého psího čumáku. 

Nejběžnější příčiny suchého čumáku

  • Suchý vzduch nebo jiné přírodní živly
    • Když je horko a slunce hodně pálí, je možné, že si pes čumák spálí. Naopak v chladných zimních měsících kůže (i čumák) lehce vyschnou - zejména pokud pes tráví spoustu času u topení nebo u jiného zdroje horkého, foukajícího vzduchu.
  • Alergie
    • Stejně jako u lidí se i u psů mohou vyvinout alergie na všemožné věci, včetně specifických typů potravin, plastových nádob na vodu nebo hraček a domácích čistících prostředků.
  • Potíže s olizováním nosu 
    • Brachycephalická plemena jako jsou Mopsi a Buldoci mají potíže s olizováním nosu kvůli krátkým čumákům. Jiná plemena, jako jsou Pudlíci a Lhasa Apso, trpí náchylností k zanášení slzných kanálků, které mohou také způsobovat vysychání čumáku.
  • Pes se právě probudil 
    • Když pes spí, tak si neolizuje čumák. Pokud jste nezaznamenali další jiné příznaky, tak vás suchý čumák vašeho právě probuzeného psa nemusí nijak děsit. Chvíli počkejte a sledujte, zda-li se situace během dne mění.
  • Dehydratace
    • Dehydratace je často důsledkem namáhavých aktivit - zejména když je venku horko. Mějte vždy k dispozici čerstvou vodu.
    • Pamatujte: psi by měli každý den vypít přibližně 50 ml vody na 0,5 kg váhy.

 

Dehydrataci odhalíte kontrolou dásní vašeho psa

Pravidelná kontrola dásní psa je praktický a důležitý návyk - obzvláště pokud vedete aktivní životní styl. Kdykoli zpozorujete suchý čumák, zkontrolujte také dásně. Jsou-li světle růžové a vlhké na dotek, je to známka správné hydratace. Pokud jsou suché, lepkavé a téměř bílé, je váš pes pravděpodobně dehydratovaný.

Dásně mohou být také ukazatelem jiných závažných zdravotních onemocnění, včetně nízkého krevního tlaku, anémie a cyanózy. Pokud jsou dásně vašeho psa tmavě fialové, poraďte se se svým veterinárním lékařem.

 

 

Krok 2: Odstraňte potenciální alergeny

Záludností alergií je, že každý pes je jinak citlivý. Existuje několik hlavních zdrojů alergií, jejichž odstraněním můžete dosáhnout požadovaných změn i při léčbě suchého čumáku. Alergie na plast je pro psy typická a může být příčinou suchého čumáku. Pokud dáváte vašemu psovi jídlo nebo vodu do plastové misky, zkuste ji vyměnit za misku z nerezové oceli nebo keramiky.

Alergii mohou vyvolat také některé psí pamlsky a prostředky používané v domácnosti. Když zjistíte, že má váš pes suchý a popraskaný čumák, vyměňte své domácí prostředky, které obvykle používáte a zaměřte se i na prostředí, ve kterém váš pes žije a tráví nejvíce času.

 

 

Krok 3: Zklidněte suchý čumák balzámem

Ať už je to jen pro dočasnou úlevu nebo váš pes potřebuje pravidelné nanášení balzámu, přípravek jako je Snout Soother® pomůže zvlhčit suchý nos vašeho psa a předejde jeho vysoušení.

Citlivý pes je náchylnější k vysoušení čumáku, což je přesně důvod, proč v Natural Dog Company pečlivě vybírají každou přísadu, která je v jejich veganských, přírodních psích produktech obsažena. Můžete si být jisti, že bez ohledu na to, jak citlivý váš pes je, jsou tyto výrobky 100% bezpečné.

Snout Soother pomáhá při léčbě a prevenci suchého psího čumáku

S přírodním balzámem Snout Soother je spokojeno tisíce psích čumáků po celém světe

 

 

Krok 4: Dávejte pozor na další příznaky

Většinou je to, co potřebujete k uzdravení a prevenci suchého nosu, jen několik dobrých návyků a kvalitní přírodní balzám, např. Snout Soother®. Pokud ale nezabrala ani opatření výše a nezaznamenali jste žádné zlepšení, poraďte se se svým veterinárním lékařem, abyste případnou alergii důkladně vyšetřili, vyloučili jiné příčiny suchého čumáku a odhalili zdroj alergie.

Berte na vědomí i další příznaky, jako je horečka, suché oči, letargie, zvracení, průjem nebo změny chuti k jídlu. V kombinaci s dlouhotrvajícím suchým nosem by takové příznaky mohly být příznakem závažnějších zdravotních onemocnění, jako jsou autoimunitní onemocnění, discoidní lupus erythematosus, pemfigus nebo hyperkeratóza.

 

 

Časté dotazy týkající se suchého psího čumáku

 

Je dětský olej bezpečný pro psy?@buddy_BostonTerrier_web

Dětský olej lze bezpečně používat na srst, ale měl by být aplikován v menší míře. Protože často obsahuje chemikálie a vůně, které nejsou stravitelné, měli byste je nanášet mimo tlamu nebo oblasti častého lízání. Jako vždy, konzultujte domácí léčbu a přípravky se svým veterinářem.

Je kokosový olej bezpečný pro psy?

Výhody kokosového oleje mohou být pro psy stejně užitečné jako pro člověka. Organický kokosový olej (klíčová složka v mnoha produktech od Natural Dog Company) má silné hydratační účinky na suchý čumák, pokožku a srst vašeho psa.

Proč je psí čumák suchý?

Existuje mnoho důvodů proč je psí čumák suchý, ale většina z nich je snadno léčitelná přírodním balzámem na nos a správnými návyky. Avšak dlouhotrvající suchost čumáku spolu s dalšími příznaky může znamenat závažnější zdravotní problém.

Prozkoumejte balzám Snout Soother podrobněji v našem e-shopu.

 

Čtěte dál:

Snout Soother vs. kokosový olej Proč používat Snout Soother, když kokosový olej má samé příznivé účinky?

Snout Soother vs. vazelínaProč byste neměli používat obyčejnou vazelínu na čumák Vašeho psa

5 Produktů, které usnadní život vašim BuldočkůmBuldočci mají tendenci být citlivější než ostatní plemena psů a vyžadují zvláštní péči, aby si udrželi optimální zdraví.